קטגוריות
היסטוריה השראה טיפוגרפיה כללי

פונט מרים

את הפונטים העבריים הקלאסיים שנמצאים היום בשימוש נרחב אפשר למנות ברשימה קצרה ואקסקלוסיבית. ברשימה הזו יש מקום מיוחד לפונט מרים הייחודי שעוצב על ידי מעצב הפונטים היהודי־גרמני רפאל פרנק (ההוא שעיצב את פרנק ריהל) בשנת 1908 בגרמניה. מאז הפך פונט מרים לנפוץ מאוד בקהילות היהודיות דוברות העברית והיידיש ברחבי העולם. לאחר שסיים לעצב את הפונט, החליט רפאל לקרוא לפונט על שמה של בתו הקטנה – מרים. 

פונט מרים בנוי כפונט מונוספייס, מה שאומר שכל האותיות בו הן בעלות רוחב זהה. בשל כך הייעוד המקורי שלו היה לשימוש במכונות הכתיבה השונות. בשנות ה־50 וה־60 החל להיעשות בו שימוש גם לצורכי הדגשה של פונט פרנק־ריהל (היו מעמדים ספרים בפרנק־ריהל ובמקום בו היה צורך בהדגשה, בולד, היו עושים שימוש בפונט מרים). אותיות פונט מרים מתאפיינות בעיצוב פשוט ובעובי קו אחיד וסנס סריפי (ללא תגים). למעשה מדובר בפונט נשי ונעים ויחד עם זאת יציב וריבועי.

frank
מימין: רפאל פרנק. משמאל: מרים (בשמלה לבנה). מתוך הבלוג קווים ונקודות

מדובר באחד הפונטים החשובים יותר לשפה העברית, אשר יש לו חלק בהתפתחות צורות האותיות הקיימות כיום. למעשה פונטים עכשוויים רבים מתבססים על צורות האותיות של פונט מרים ושואבים ממנו השראה. הפונט שימש בעבר כברירת מחדל בגרסה העברית של תוכנות מחשב שונות (כגון Windows Live Messenger) והוא מוגדר כפונט המונוספייס הדיפולטיבי בדפדפנים רבים. כיום מרים הוא (או שמא יש לומר ״היא״) נפוץ בעיקר בגרסה שעיצב שמואל גוטמן (Guttman Miryam) – המופצת יחד עם תוכנת האופיס של מיקרוסופט בעברית, אך עם זאת חברות פונטים רבות עיצבו גרסה משלהן לפונט מרים ומשווקות אותה בתשלום.

בנוסף, בגוגל פונטס מתכננים להוציא במהלך שנת 2016 גרסה חדשה של הפונט בעיצובה של מיכל סהר.

פונט מרים מתוך קטלוג בצלאל בעריכת אילן מולכו
פונט מרים מתוך קטלוג בצלאל בעריכת אילן מולכו

אם אתם רוצים להוריד את פונט מרים לשימוש חינמי תוכלו לעשות זאת דרך האתר פונטים בחינם המרכז רשימה מכובדת של פונטים חינמיים לשימוש מסחרי. הגרסה המופיעה שם עוצבה במסגרת פרויקט ״קולמוס״ שמטרתו היתה לייצר דיגיטציות חינמיות של פונטים קלאסיים נפוצים בעברית.

סמל רכבת ישראל בפונט מרים
סמל רכבת ישראל הישן עוצב בפונט ״לבנים״ שמתבסס על פונט מרים