עולם העיצוב הגרפי והתקשורת החזותית השתנה המון במהלך השנים. ולמרות שעיצוב מתפתח ויש שיגידו שמקבל את מעמדו כצורת אמנות, יש עדיין מיתוסים לגבי המקצוע שכדאי להפריך.
המושג ״עיצוב גרפי״ התפתח בצורה משמעותית מאז שהוא הגיע לעולם, אי שם בשנות ה־20. את המונח טבע המאייר ומעצב הספרים ווילאם דוויגינס כדי לתאר את עבודותיו בתקשורת המודפסת, כמו ספרים, איורים, טיפוגרפיה, לטרינג וקליגרפיה. עד שנות ה־50, המונח היה ידוע ושימש לתאור יצירה של חומרים ויזואלים מודפסים כמו פוסטרים, מודעות, פרסומות ושלטים.
מאז ועד היום הטכנולוגיה והמושג עיצוב גרפי השתנו בצורה רבה. בימים אלה עיצוב גרפי כולל יותר מאשר רק חומרים מודפסים. עיצוב גרפי חוצה את כל עולמות הדיגיטל ואפילו נמצא בעולמות המציאות המדומה. עם כל־כך הרבה ייצוגים לעיצוב גרפי ותקשורת חזותית במהלך השנים, לא פלא שיש אי־הבנה לגבי המושג הזה ומה הוא כולל כיום. בכתבה זו נתייחס למיתוסים הכי נפוצים על עיצוב גרפי.
1. עיצוב גרפי זה רק עיצוב לוגואים
לוגו הוא נכס חשוב עבור כל עסק. לוגואים הם הייצוג הויזואלי החשוב ביותר של העסק וסימן שאנשים מקשרים עם ערכי המותג של העסק ומה שאתה מציע. מספיקה הצצה על הלוגו של נייקי ומיד הסיסמא just do it קופצת לראש. עיצוב גרפי זה מעבר ללוגו, עיצוב היא האמנות של יצירת תוכן ויזואלי שמשדר ומתַקשר מסר מסוים. את מלאכה של יצירת תוכן שמתַקשר, מעצבים גרפיים מעבירים בשיטות רבות ובפורמטים מגוונים, ביניהם: פוסטרים, מגזינים, עטיפות לאלבומים, אינפוגרפיקות, מצגות ועוד.
2. עיצוב גרפי עובד רק בדפוס
עיצוב גרפי כולל מבחר רחב של פורמטים דיגיטליים, כנראה שאפילו יותר ממה שיש בדפוס. אתרים, באנרים, גרפיקות לרשתות חברתיות, ניוזלטרים ועוד. תפקידם של מעצבים גרפים רבים חופף עם עיצוב אתרים ועיצוב חווית משתמש, יצירת תוכן ורשתות חברתיות.
3. עיצוב גרפי זה בסך הכל לבחור פונט נכון
טיפוגרפיה – אמנות סידור הטקסט – הינו אחד מהכלים החשובים ביותר בעיצוב גרפי מוצלח. ובכל זאת, בעיצוב וטיפוגרפיה, זאת לא משימה פשוטה לבחור פונט יפה. בעיצוב טוב, הפונט מתאים למה שהוא רוצה להעביר — המסר של המותג לקהל היעד. למשל, פונט סריפי עם קימורים, כמו פרנק־ריהל בדרך כלל מחמיא למותגים עם תחושה מסורתית, ואילו פונטים סן־סריפים, לדוגמא אלמוני, נרקיס תם והיבו מתאימים למותגים יותר מודרנים. חוץ מזה, יש דברים נוספים שמעצבים לוקחים בחשבון: שילוב בין פונטים, גדלים, ריווח בין אותיות וצבע. למרות שטיפוגרפיה היא אלמנט חשוב מאוד, זה לא הדבר היחיד ששווה התייחסות בעיצוב גרפי. הכל מגיע לשילוב של הטקסט ושל האלמנטים האחרים על הדף, כולל תמונות, גרפיקה, צורות, קווים, מסגרות ושטח לבן. כדי ליצור עיצוב חזק, כל אלה צריכים לעבוד ביחד.
4. עיצוב גרפי זה להצמד לטרנדים
כמו בכל תחום, טרנדים באים והולכים, גם בעולם העיצוב. תפקידו של המעצב הגרפי הוא להשאר מעודכן בטרנדים, אבל לא להיות משועבד אליהם. כיף לשלב טרנדים בתוך העיצוב, אבל לא מומלץ לתת להם להיות הדבר העיקרי. עיצוב טרנדי, עלול למצוא את עצמו לא רלוונטי תוך כמה חודשים בודדים, מה שאומר שהאימפקט שלו יחלש והוא יהיה פחות אפקטיבי. יש עבדות עיצוב שמלכתחילה זמנם קצר, כמו עיצוב לרשתות חברתיות או עיצוב לאירוע בתאריך ספציפי. במקרים כאלה זה לגיטימי להצמד לטרנדים עכשוויים. לעומת זאת, במקרים כמו עיצוב לוגו, אתר, ספר או כל עיצוב אחר שמיועד לשמש למשך שנים, כדאי להצמד לסגנונות פחות טרנדיים ויותר אל־זמניים.
5. את/ה צריך/ה להיות יצרתי מלידה כדי להיות מעצב/ת גרפי/ת
נכון, לרוב המעצבים יש כשרון טבעי ועין שנמשכת ליפה ולאסתטי, ולכן הם נמשכים לתחום הזה מלכתחילה. ובכל זאת, זה לא בהכרח אומר שאתם חייבים להיות ״ילדי פלא״ כדי לעשות עיצוב טוב. כמו כל דבר, גם עיצוב הוא כלי שניתן ללמוד ולהשתכלל בו. בניגוד למה שחושבים, עיצוב גרפי הוא לא תמיד חזון שבאורך פלא מתעורר לחיים. עיצוב הוא כמעט מדע כמו שהוא אמנות.
6. עיצוב גרפי זה פשוט לעשות דברים יפים
בעיצוב זה מאוד חשוב שדברים יהיו יפים, אבל מעצב טוב יודע שזה הרבה מעבר לזה. עיצוב צריך לשדר את החזון של הלקוח, להעביר מסר מתומצת בצורה חזותית. מעבר ל״יפה״ או ״לא יפה״, עיצוב צריך להתאים למסר ולדעת להיות חזק או עדין, נקי או מבולגן, והכי חשוב — אף פעם לא להאכיל בכפית.