רובנו מקבלים באופן מובן מאליו את השפה שבה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים וכותבים כפי שלימדו אותנו בבית הספר, אך מבלי שנשים לב השפה גם מעצבת את התרבות שלנו ואת צורת המחשבה. אך בעוד העולם שלנו מתפתח ואנחנו שואפים לשוויון בין המינים, כך אנו מגלים גם את הפער בין כללי השפה לבין התפיסה השוויונית שאליה אנו שואפים. ומכיוון ששפה מעצבת את התרבות נולד הצורך בשפה אשר אינה משאירה אף אחד מהמינים מחוץ לתמונה, שפה המבטאת את ערכי השווין.
הנושאים הללו מאתגרים אותנו בהרבה תחומים. למשל כל כתיבת סלוגן פרסומי, מיקרו־קופי או תוכן שיווקי, כולל כתיבת שורות אלו מעמידה אותנו בפני אתגרי ניסוח. האם נשתמש בניסוחים כפולים? האם להשתמש במילים מפוצלות בעזרת לוכסנים ונקודות? כאן בדיוק נולד הצורך בצורת כתיבה שוויונית המאפשרת לפנות אל כולם וכולן, ללא שום כפל ולוכסן.
הרגע המכונן של הפונטים הרב מגדריים
פונטים רב מגדריים הם קטגוריה חדשה ומרתקת של פונטים שכוללים תווים שעוזרים להפוך מילים לרב־מגדריים. הרעיון נולד הודות למיכל שומר, עוד בהיותה סטודנטית במכון הטכנולוגי בחולון (HIT). מיכל שאפה למצוא פתרון לאתגרים של השפה העברית, פתרון ויזואלי המאפשר לתת נוכחות גם לנשים וגם לזהויות מגדריות א-בינאריות. וכך היא יצרה את הפונט הרב מגדרי הראשון המבוסס על הפונט החופשי והחינמי אלף.
פיתוח הגופנים הרב מגדריים הוא לא רק אתגר גרפי, הוא דרש מחקר רב ובחינה של רעיונות שונים אשר יאפשרו לבטא את הרב מגדריות בשפה העברית הכתובה, מבלי לשנות את השפה וחוקי התחביר. מיכל ערכה ניסויים טיפוגרפיים שונים עד שעלה בידה לייצר את אותיות הרב מגדריות אותן היא הוסיפה לפונט אלף.
החדשנות העיצובית והמשמעות שלה הכו גלים ונראה שפרויקט הגמר של מיכל הוא התחלה של מהפכה גדולה. הפונטים הרב מגדריים כבר אומצו במספר מקומות, כמו רשויות מקומיות ובתי ספר שהציבו שלטי ברוכים הבאים/ברוכות הבאות בפונטים רב מגדריים. הנושא אפילו התגלגל לדיוני ועדת הכנסת לקידום מעמד האישה.
כיצד זה עובד?
לצורך יצירת הפונטים הרב מגדרים מיכל נדרשה לעצב 12 תווים חדשים הכוללים אותיות וסימן ניקוד רב מגדרי אחד. התווים החדשים מאפשרים לתת מענה לכל אתגרי הניסוח של השפה העברית בהיבט המגדרי. בזכות העיצוב המתוחכם אנו יכולים לכתוב משפט אחד המבטא בצורה המושלמת – כל האנשים שווים, כל הנשים שוות. הפונטים הרב מגדריים כוללים פתרונות גרפיים מתוחכמים ואינטואיטיביים המאפשרים לכל אחד ואחת למצוא את זהותם המגדרית במשפט.